Yalova Üniversitesi    muhendislik@yalova.edu.tr (0226) 815 63 05

3. Ulaştırma Günleri

Üniversitemizin Ulaştırma Mühendisliği Bölümü ve Ulaştırma Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen 3. Ulaştırma Günleri Çalıştayı 27 Kasım Çarşamba Günü 15 Temmuz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Etkinliğe Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Hamit Kutlu, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, çeşitli belediyelerin ulaştırmadan sorumlu temsilcileri katıldı. Yalova Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlik saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ulaştırma Mühendisliği öğrencilerinin hazırladığı kısa bir müzik dinletisi sonrası Ulaştırma Mühendisliği Kulübü Başkanı Uğur Tekin ve Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

“Ulaştırma artık bir sektör.”

Bozdoğan açılış konuşmasında Ulaştırma Mühendisliği Bölümü’nün ilk kez Yalova Üniversitesi’nde açıldığını dile getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ulaşım dairesi başkanlığı ve ulaşımdan sorumlu genel sekreter yardımcılığı yaptığı dönemde bölüme olana gereksinimin farkına vardığını belirtti. Bozdoğan: “Mahiyetimizde çalışan çok personelin hepsi inşaat mühendisliği, elektrik mühendisliği veya mimarlık gibi farklı ana dallardan geliyordu. Ulaştırmayı öğrenene kadar ciddi bir zaman kaybı yaşanıyordu.” dedi. Türkiye’de ulaştırmanın bir sektör haline gelmesi ve bir mühendislik olması gerekliliğinin ortaya çıktığını belirten Bozdoğan, mezunların istihdam olanaklarından söz etti. Bozdoğan konuşmasını, öğrencilerimizi alanın tecrübeli isimleriyle bir araya getirmek için düzenlenen bu çalıştaya katılımları için konuşmacılara teşekkür ederek bitirdi.

“Ulaşım medeniyettir.”

Etkinlik üniversitemiz rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin konuşmasıyla devam etti. Rektör Cebeci: “Ulaştırma alanı hem ekonomik büyüklüğü hem de etki alanıyla toplumda çok yoğun, çok güçlü ve çok etkin bir alanı oluşturuyor.” dedi. Ulaşım sektörünü, “Deniz ulaşımı, hava ulaşımı, kara ulaşımı, demiryolları, viyadükleri, tünelleri, geçitleriyle dijital akıllı sistemleri ve limanlarıyla çok geniş bir alan.” olarak tanımlayan Cebeci: “Ulaşım medeniyettir. Ulaşımdaki etkinliğiniz ve gücünüz sizin kalkınmışlığınızın ve gelişmişliğinizin birer göstergesidir.” diyerek konuya verilen önemin altını çizdi. Cebeci, ulaştırma alanının anlam öneminin daha iyi anlaşılabilmesi için bu tür etkinliklerin yurt çapında genişleyerek devam etmesi gerektiğini, Yalova Üniversitesi olarak bu çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti

Yerel yönetimden öğrencilere destek

Rektör Cebeci’den sonra söz alan Yalova Belediyesi Başkan Vekili Hamit Kutlu da bölümün öneminden bahsederek belediyelerde öğrencilere istihdam konusunda destek vereceklerini söyledi.

Yalova Valisi Muammer Erol: “Ulaşım, varlığında değeri bilinmeyen fakat yokluğunda ve eksikliğinde herkesin sıkıntısını hissettiği bir alan” diyerek Yalova Üniversitesi’nde bu bölümün açılmış olmasının önemini vurguladı.  Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü ile yakın ilişki içerisinde olduklarını belirten Erol, valilik olarak ilin ulaşım sorunlarının çözülmesinde Yalova Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği bölümünden destek alarak Yalova’nın ulaşım sorunlarına çözüm bulmak için çalışacaklarını ifade etti.

Yalova Üniversitesi 3. Ulaştırma Günleri’nde açılış konuşmalarını takiben üç ayrı başlıkta oturum gerçekleştirildi. Dr. Öğretim Üyesi Yavuz Delice’nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen, ilk oturumun konusu “Ulaştırma Altyapıları Yatırımları” oldu. Oturumda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Emay Uluslararası Müh ve Müş A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sinan Alemdar ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yunus Emre Ayözen konuşmalarını yaptı.

Ulaştırma Sistemlerinin Yerel Uygulamaları konulu ikinci oturum ise Doç. Dr. Eray Can moderatörlüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Trafik Dairesi Başkanı Hasan Görgülü, Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Özer ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Trafik Yönetimi Dairesi Başkanlığı Etüt ve Proje Şefi  Süleyman Saraç tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.

Ulaştırma Sistemlerinin İşletimi ve Yönetimi konulu son oturum Dr. Öğretim Üyesi Çiğdem Avcı Karataş moderotörlüğünde gerçekleşti. Son oturumda, Boğaziçi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Departmanı Öğretim Üyesi Doç Dr. Eren Uçkan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İspark A.Ş. Genel Müdürü Murat Çakır ve Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Erdal Uygun konuşmalar gerçekleştirdi.