Yalova Üniversitesi    muhendislik@yalova.edu.tr (0226) 815 54 00

1. Kariyer Zirvesi Gerçekleştirildi.

Yalova Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi ile Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na bağlı Teknoloji ve İnovasyon Topluluğu iş birliğinde ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derya Güroy’un danışmanlığı ışığında düzenlenen I. Kariyer Zirvesi, alanlarında önemli başarılara imza atmış isimlerin katılımları ve Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Öğretim Üyeleri’nden, Dr. Öğretim Üyesi İdris Karagöz’ün yoğun çabaları ile Raif Dinçkök Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. 

Yalova ili genelinde Ortaöğretim ve Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği I. Kariyer Zirvesi, Yalova Vali Yardımcısı İrfan Demiröz, Yalova Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öksüz ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öztaş’ın yanı sıra çok sayıda öğretim üyesinin katılımı ile gerçekleşti. 

Birbirinden Zengin Temalar 

Liseliler’in Üniversiteliler ile, Üniversiteliler’in de Sektör duayenleri ile buluştuğu I. Kariyer Zirvesi, ‘Çalışan Deneyimi ve Yetenek Avcılığı’, ‘Geleceğin Kurumlarında Lider Olmak’, ‘İşe/Staja Alım Süreci’, ‘Bir Mühendisin Sahip Olması Gereken Yetkinlikler’, ‘Tecrübelerle Risk Yönetimi ve Stratejik Planlama’, ‘Dijital Çağda Y Kuşağı’ ile ‘Günümüz Piyasası’nda İnovatif Girişimler’ temaları özelinde gerçekleşti. Alanlarında birbirinden deneyimli ve kıymetli isimlerin konuşmacı olarak katıldığı I. Kariyer Zirvesi’nde, Hepsiexpress Altyapı ve Veritabanı Operasyon Yöneticisi Fırat Güleç, Alarko-Carrier A.Ş. Ürün Müdürü Cüneyt Bulca, Tosyalı Holding Genel Müdürü Fatih Öktem, Renault Mais Eski Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar, İspark Kurucu Genel Müdür Kadir Gurbetçi, Vestel Pazarlama Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu, Trox Türkiye İş Geliştirme Direktörü İbrahim Kaya öğrenciler ile deneyimlerini paylaştılar. 

İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu’nun ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Öksüz’ün açılış konuşması ile başlayan I. Kariyer Zirvesi, Yalova Vali Yardımcısı İrfan Demiröz’ün ‘’Kamu’da Kariyer Yolunda’’ başlıklı konuşmasıyla devam etti. Bu yıl ilk kez gerçekleşen Kariyer Zirvesi’nin, geleneksel hale gelmesini dilediklerini belirten Demiröz, kendi kariyer yolculuğu hakkında da örnekler verdi. 

Zirvenin ilk konuğu olan Hepsiexpress Altyapı ve Veritabanı Müdürü Fırat Güleç, öğrencilere kendi özgeçmişinden ve çalışma yaşamından kesitler sundu. Açık ve kapalı kaynak kodlu yazılımların farklılıklarından ve Postgre SQL’in Türkiye için neden önemli olduğundan bahsederek, öğrencilere bilgiler veren Güleç, “Çok yönlü olmak çağın bir gerekliliği, kendinizi her yönden geliştirmeye çalışırken, sizi motive edecek bir hobi edinin” tavsiyelerinde bulundu. 

“Çalışkan Olmalıyız” 

Alarko-Carrier A.Ş. Ürün Müdürü Cüneyt Bulca, öğrenciler ile kariyer yaşamından ve Alarko-Carrier A.Ş. tecrübelerinden bahsetti. Bilgi ve deneyimlerini öğrenciler ile paylaşan Cüneyt Bulca, yabancı dil öğrenmenin önemini vurguladı. Başarıyı yakalamak için, cesur ve sürekli öğrenme çabasında olmak gerektiğini ifade eden Bulca, konuşmasını Atatürk’ün “Hedef belli olunca, ona ulaşacak yolları bulmak zor değildir. Önemli olan, çetin olan o yollar üzerinde çalışmaktır. Denebilir ki, hiçbir şeye muhtaç değiliz. Yalnız tek bir şeye çok ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak” sözleriyle tamamladı. 

Öğrenci ve katılımcılara mesleki melekelerden ve Tosyalı Holding’in çalışmalarından bahseden Tosyalı Holding Genel Müdürü Fatih Öktem ise kendi tecrübelerini paylaşarak, gelecekte sektörde söz sahibi olacak öğrencilere “İnsan ilişkilerinizi güçlendirin. Rekabet sizleri daha güçlü olmaya mecbur kılıyor, bu sebeple insan ilişkilerinizi geliştirin, sosyal sorumluluk projelerinde ve sivil toplum örgütlerinde yer alın” çağrısı yaptı. 

“Sürekli Deneyin ve Cesur Olun” 

Renault Mais Eski Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aybar, I. Kariyer Zirvesi’nde otomotivin geleceği ve otonom araçlardan bahsetti. Kariyer çizgisini betimleyerek, tecrübelerini öğrenciler ile paylaşan İbrahim Aybar, “Rekabet koşullarında yeni mezunlar, kendilerine nasıl yer bulacak?” sorusuna dair tavsiyelerde bulundu. 2040 yılına kadar otonom araçların her alanda olacağını ifade eden İbrahim Aybar, “Otomobili satmak değil, otomobilin kullanım şeklini satmak önemli olacak. Bu değişim ve gelişime ayak uydurmak için iş modelleri takip edilmelidir. Hedeflerinizi belirleyin ve disiplinli bir şekilde hedeflerinizi gerçekleştirmeye çabalayın. Girişimci olun, sürekli deneyin ve cesur olun. Akıl danışın ve gerektiğinde risk alın. Çok çalışın, emek verin. Son olarak başarı talihle birlikte gelir” sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

İş kurma fikrinden ve kariyer yolculuğundan bahseden İspark Kurucu Genel Müdürü Kadir Gurbetçi ise İspark düşüncesinin hayata geçişini, tercih edilebilir olmak ve marka bilinirliğini arttırmak için yapılan çalışmaları, katılımcılarla paylaştı. Gurbetçi ayrıca, “Ne iş yaparsanız yapın, işinize gerekli önemi gösterin ve planlı olun. Fırsat yaratmak ve fırsatları yakalamak için sürekli kendinizi güncelleyin. İnsan ilişkilerine önem verin, başarının yüzde 70’i iletişimdir” şeklinde konuşarak, öğrencilerin ilham alacağı tavsiyelerde bulundu. 

“Kulak Verin ve Ezber Bozun” 

I. Kariyer Zirvesi’nde Dijital Devrim ve Dijitalleşme konularından bahseden Vestel A.Ş. Pazarlama Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu da dijital devrimi, tarihin en büyük ve en hızlı devrimi olarak nitelendirdi. Vestel A.Ş’deki kariyer süreçlerinden ve tüketicinin dijital çağdaki isteklerine Vestel ailesi olarak nasıl yanıt bulduklarından söz eden Uylukçuoğlu, pazarlamanın dijital dönüşüme nasıl çözümler getirdiğinden söz ederek, “Beğenilme ve paylaşma ihtiyacı gibi temel insani değerler değişmez, dönüşür. Yaratıcı olun ve standartlardan kurtulun. Sürüden ayrılın ve farklı yöne bakın. Farklı şeyler görmek için farklı yönlere bakmak gerekir, değişimden korkmayın, daima hislerinize kulak verin ve ezber bozun” tavsiyelerinde bulundu. 

I. Kariyer Zirvesi’nin son katılımcısı olarak sözü devralan Trox Türkiye İş Geliştirme Direktörü İbrahim Kaya, kendi kariyer yolculuğunda edindiği bilgi ve deneyimleri öğrenciler ile paylaştı. Dünya insanı olmak için, yaşamı ve parametrelerini iyi okumak gerektiğini ifade eden Kaya, ihtiyaçları iyi analiz edebilmek ve doğru zamanda, doğru yerde olmak için iyi bir gözlem yeteneğine sahip olmak gerektiğini söyledi. 

I. Kariyer Zirvesi’nin kapanış konuşması ise Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Öztaş tarafından gerçekleştirildi. Zirvenin son bölümünde konuşmacılara plaketleri takdim edilerek, katılımlarıyla zirveyi zenginleştirdikleri ifade edilerek, ilham alınacak tavsiyelerde bulundukları için teşekkür edildi. Prof. Dr. Mustafa Öztaş son olarak öğrencilere “Sizler geleceğin mühendisleri olacaksınız. Ezbere yaşamayın, yaşamı yorumlayın. Başarı için sürekli öğrenme ve çalışma gereklidir” ifadeleri ile görüşlerini ifade etti.